Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Καλοκαίρι στην πόλη

 

Το Εργαστήρι συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας και παιδαγωγικής θεάτρου Ανοιχτό Παράθυρο διοργανώνει καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 11 ετών.
Με βάση τις τέχνες και ειδικότερα το θεατρικό παιχνίδι και το εκπαιδευτικό δράμα, θα ξεκινήσει ένα μικρό ή και μεγάλο ταξίδι που θα αφορά τόσο τον έξω κόσμο όσο και τον έσω!

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαιρινό πρόγραμμα διαρθρώνεται σε 4 εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες:
Α) Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Με όχημα τη φαντασία, μεταφερόμαστε κάθε μέρα και σε μία εποχή, και σε έναν αλλιώτικο τόπο! Γνωρίζουμε βιωματικά τρόπους ζωής, συνήθειες, μουσικές, υλικά, χρώματα και μυρωδιές, αλλιώτικες και κατανοούμε την τεράστια αξία της διαφορετικότητας. Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από μακριά, από το φεγγάρι και θα τελειώσει εδώ κοντά, με μία ιδιαίτερη ξενάγηση στο Κάστρο των Ιωαννίνων….

 
 
Β) Ταξίδι στα συναισθήματα. Κάθε στιγμή μας γεννά διαφορετικά συναισθήματα. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα νησί, που κατοικούν όλα τα συναισθήματα μαζί και παίζουνε παιχνίδια; Κάθε μέρα, θα επικεντρωθούμε και σε ένα διαφορετικό συναίσθημα, θα το τραγουδήσουμε, θα το ζωγραφίσουμε, θα το μεταμορφώσουμε σε ιστορία, θα το μετατρέψουμε σε επιτραπέζιο παιχνίδι, θα το ξεψαχνίσουμε απ’ την καλή και την ανάποδη! Στο τέλος της εβδομάδας, ελπίζουμε ότι θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για τον εαυτό μας και τους άλλους!
Γ) Ταξίδι στο μύθο. Η ελληνική μυθολογία θα μας ταξιδέψει σε περιπέτειες γεμάτες απρόοπτα, δοκιμασίες, δυσκολίες μα και επιτυχίες. Ηρωίδες και ήρωες, όπως η Αθηνά, η Δήμητρα, ο Ουρανός, ο Ίκαρος και ο Θησέας, θα μας παρασύρουν στις ιστορίες τους, τις οποίες θα βιώσουμε μέσα από ομαδικά παιγνίδια, θέατρο, χορό, τραγούδι, εικαστικά-κατασκευές, προβολές, κουκλοθέατρο, παντομίμα, και πολλά άλλα….
Δ) Ταξίδι στις 5 αισθήσεις. Ακούω, βλέπω, γεύομαι, μυρίζω, αγγίζω. Κάθε μέρα και μια αίσθηση, κάθε μέρα ένα παράθυρο προς τον κόσμο. Αυτή την εβδομάδα θα πειραματιστούμε και θα παίξουμε με τις αισθήσεις μας, θα προσπαθήσουμε να νιώσουμε τον κόσμο χάνοντας για λίγο κάποιες από αυτές, θα συνδυάσουμε τις αισθήσεις με άλλες λειτουργίες του σώματος και του μυαλού, θα εξερευνήσουμε τη λειτουργία των αισθήσεων στο φυσικό περιβάλλον. Θα δούμε, θα ακούσουμε, θα γευτούμε, θα μυρίσουμε και θα αγγίξουμε αλλιώτικα! 

Ψυχοπαιδαγωγικοί Στόχοι:
Πρωταρχικός στόχος του καλοκαιρινού προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και ο συνδυασμός μάθησης και δημιουργίας. Η επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια, η επαφή τους με τις τέχνες και η συνεργασία με την ομάδα, η εμβάθυνση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τη θέση μας στον κόσμο, συμβάλλουν στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην ψυχοσυναισθηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη του παιδιού, στην  κριτική σκέψη, στο βίωμα της χαράς της δημιουργίας! Πληροφορίες και γνώσεις που σχετίζονται με διδακτικά αντικείμενα του σχολικού προγράμματος (ιστορία, γεωγραφία, γλώσσα, μαθηματικά, μελέτη περιβάλλοντος) θα μπολιαστούν με τις ανεξάντλητες και μαγικές δυνατότητες των τεχνών και ειδικότερα του κλάδου της Παιδαγωγικής Θεάτρου. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργοποίηση και τροφοδότηση και των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων των παιδιών και απευθύνεται τόσο στη λογική όσο και στη φαντασία!
Η διεξαγωγή του προγράμματος προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών, τόσο στις δραστηριότητες όσο και στην οργάνωση και διαχείριση του χώρου. Το «Καλοκαίρι στην πόλη» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή κοινότητα, όπου τα παιδιά θα λαμβάνουν ενεργές πρωτοβουλίες και ευθύνες και δεν θα είναι απλά αποδέκτες μιας παιδαγωγικής διαδικασίας.

 Κάθε εβδομάδα περιλαμβάνει:
- αφηγήσεις σχετικών με το θέμα παραμυθιών
- 2 ώρες εργαστήρι κουκλοθεάτρου με τον Σωκράτη Παππά, όπου θα προσεγγίζεται η εκάστοτε θεματική μέσα από την κουκλοθεατρική τέχνη
- Θεατρικό και μουσικοκινητικό παιχνίδι, ομαδικά ψυχαγωγικά παιχνίδια
- μία εκδρομή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, επαφή με τη φύση, σύνδεση του χώρου αυτού με το θέμα της εβδομάδας & πικ νικ
- Εικαστικές και άλλες χειροτεχνικές δραστηριότητες

 Χρήσιμες πληροφορίες
- Το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη» θα διεξαχθεί από Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και Παρασκευή 24 Ιουλίου.
- Καθημερινό ωράριο: 10:00 – 13:30
- Το καλοκαιρινό εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά που τέλειωσαν φέτος την Α’ Δημοτικού έως παιδιά που τελείωσαν την Ε’ Δημοτικού.
- Κάθε παιδί, μπορεί να συμμετέχει στο εργαστήρι από μία εβδομάδα έως και τέσσερις
- Το δεκατιανό είναι μέλημα των γονιών
- Κόστος συμμετοχής:
1 εβδομάδα: 45 ευρώ (+ΦΠΑ)
2 εβδομάδες: 80 ευρώ (+ΦΠΑ)
3 εβδομάδες: 115 ευρώ (+ΦΠΑ)
4 εβδομάδες: 150 ευρώ (+ΦΠΑ)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – απαραίτητη η εγγραφή
694 0045453 & anoixtoparathiro@yahoo.gr