Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ομάδα συμβουλευτικής γονέων – ένας απολογισμός

Η ομάδα μας ολοκλήρωσε τη διαδρομή της την Τετάρτη, 14/5/2014, μετά από 13 συναντήσεις. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τα μαγικά που συμβαίνουν όταν μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται και οι άνθρωποι αυτοί αποφασίζουν και δεσμεύονται να γίνουν ομάδα για ένα διάστημα, θέτοντας κάποιους στόχους.
[Η ομάδα συμβουλευτικής γονέων είναι μια ομάδα γονέων με σταθερή σύσταση της οποίας τα μέλη συναντιούνται ανά τακτά διαστήματα, συνήθως ανά μία ή δύο εβδομάδες. Ο όρος «Σχολή Γονέων», πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων Μαρίας Χουρδάκη που ιδρύθηκε το 1962, ενώ στην πορεία χρησιμοποιήθηκε και από άλλους φορείς όπως το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ).
Βασικοί σκοποί λειτουργίας του θεσμού των σχολών γονέων, είναι:
·         Η ενημέρωση και πληροφόρηση
·         Η εκπαίδευση του γονέα σε μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με το παιδί του
·         Η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου]
Έτσι και η δική μας ομάδα, η ομάδα με τις μαμάδες, όπως τελικά διαμορφώθηκε, βίωσε τη δική της μοναδική πορεία. Από την αρχική επιφυλακτικότητα και αμηχανία, περάσαμε στη γνωριμία και τις πρώτες ανταλλαγές απόψεων, τις πρώτες ερωτήσεις… Χτίσαμε, συνάντηση τη συνάντηση, ένα ασφαλές πλαίσιο γύρω από τις συζητήσεις μας, ένα κλίμα εμπιστοσύνης εντός και εκτός ομάδας. Πολλές φορές, κάποιες μητέρες εξεπλάγησαν με τη διαφορετικότητα. Τελικά κατάφεραν να την αποδεχτούν και να αντιληφθούν ότι η διαφορετικότητα φέρνει πλούτο στην ομάδα. Κάθε μια, διήνυσε μια πορεία και πέτυχε ορισμένες αλλαγές, ανακάλυψε δρόμους και εναλλακτικές που πιθανά δεν είχε σκεφτεί. Πήρε και έδωσε. Ενημερώθηκε, έκρινε, αποφάσισε. Στήριξε η μία την άλλη στη δυσκολία, ώθησε η μία την άλλη στην αλλαγή. Ένιωσε ότι δεν είναι μόνη και ότι υπάρχει ένας χώρος και μιάμιση ώρα που είναι δικά της, ένα πλαίσιο όπου μπορεί να μοιραστεί όσα την απασχολούν και την προβληματίζουν και να πάρει κάποιες ιδέες για το πώς θα τα διαχειριστεί.
Η κάθε μαμά έχει μια ιστορία και πολλούς ρόλους που καλείται να υποστηρίξει στη ζωή της. Μέσα στην ομάδα είδαμε κομμάτια αυτών των ρόλων και προσπαθήσαμε να τα ενδυναμώσουμε και να τα καταστήσουμε πιο λειτουργικά. Ανοίξαμε μικρές χαραμάδες στις ιστορίες ζωής της κάθε μιας και αγγίξαμε, έστω και για λίγο, κάποιες πτυχές βαθύτερες και πιο ουσιαστικές, τις πτυχές που ξέρουν καλά να κρύβονται μέσα στην καθημερινότητα, αλλά που έχουν κι αυτές τόσα και τόσα να αφηγηθούν… 
Στην τελευταία μας συνάντηση, βρεθήκαμε μαζί με τα παιδιά των μελών της ομάδας, σε εορταστικό κλίμα! Μαμάδες και παιδιά, σε κοινό θρανίο, ασχολήθηκαν με εικαστικές δραστηριότητες και πρόσφεραν ο ένας στον άλλο… μετάλλια αγάπης και αποδοχής! Πλούσια και δημιουργική πορεία με όμορφο κλείσιμο…
Η συμμετοχή σε μια ομάδα συμβουλευτικής γονέων, αφορά στα παιδιά και το γονεϊκό ρόλο αλλά μοιραία επεκτείνεται, πληροφορεί και εκπαιδεύει πάνω σε όλες τις σχέσεις και τα ζητήματα επικοινωνίας της ζωής μας. Είναι, πάνω από όλα, ένα δώρο στον εαυτό μας, τον οποίο καλά θα κάνουμε να φροντίζουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου