Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ανοιχτό Παράθυρο - Δράσεις 2015-2016Το Ανοιχτό Παράθυρο είναι ένας χώρος συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης με επίκεντρο την τέχνη και ειδικότερα τη δραματική. Οι δράσεις, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια που φιλοξενούνται εδώ αξιοποιούν και διευρύνουν τις θεραπευτικές, παιδαγωγικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις και εφαρμογές της τέχνης με απώτερους στόχους: την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, την πρόληψη των ψυχικών προβλημάτων μέσω ενημέρωσης, στήριξης και ενδυνάμωσης των υγιών κομματιών και ρόλων μας, την αντιμετώπιση και διαχείριση ψυχικών προβλημάτων που έχουν εκδηλωθεί, τη βελτίωση των επικοινωνιακών μας δυνατοτήτων, τη βιωματική μάθηση και σίγουρα το θετικό βίωμα της δημιουργικής συνύπαρξης μέσα σε μια ομάδα θεραπευτικού, συμβουλευτικού, εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Βιωματικά εργαστήρια Δραματοθεραπείας για ενήλικες
Δραματοθεραπεία είναι η στοχευμένη και μ' επιστημονικό τρόπο χρήση των θεραπευτικών στοιχείων του δράματος και του θεάτρου στα πλαίσια ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Υπάγεται στην κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσα από την Τέχνη και χρησιμοποιεί, πέραν του λόγου, μεθόδους δράσης όπως το παίξιμο ρόλων, η δραματοποίηση ιστοριών, τα σωματικά γλυπτά, το θεατρικό παιχνίδι, η μίμηση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, οι μάσκες, ο αυτοσχεδιασμός, η κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, κ.ά. Κάθε μηνιαίο εργαστήρι, καταπιάνεται με ένα θέμα, είναι αυτοτελές και η συμμετοχή σε αυτό δεν προϋποθέτει προηγούμενη ψυχοθεραπευτική ή θεατρική εμπειρία.


Εκπαιδευτικά εργαστήρια για γονείς & εκπαιδευτικούς
Με θεωρία μα και πράξη, προσπαθούμε να καταλάβουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών, αλλάζουμε θέση και οπτική, μαθαίνουμε, ρωτάμε, αναζητούμε απαντήσεις, συναισθανόμαστε και καλλιεργούμε πολύτιμες διαστάσεις του γονεϊκού & παιδαγωγικού ρόλου, αποτελώντας ένα θετικό πρότυπο μίμησης για τα παιδιά. Κάθε εργαστήρι είναι αυτοτελές και αφορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. αυτοεκτίμηση, όρια, εκφοβισμός)

Ομάδα Σχολής Γονέων
Η χαρά της γονεϊκότητας πολλές φορές επισκιάζεται με άγχος, εκνευρισμό, θυμό και κόπωση. Η συμμετοχή στην ομάδα Σχολής Γονέων, με στόχους την ενημέρωση, την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και τρόπων επικοινωνίας, τη διαχείριση δυσκολιών, την ανταλλαγή απόψεων, την πρόληψη προβλημάτων, το στοχασμό και την εξέλιξη των μελών, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προσωπική & οικογενειακή ισορροπία.

Ετήσιο σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, επαγγελματίες, γονείς
Το θεατρικό παιχνίδι συνιστά μια εμψυχωτική, καλλιτεχνική, παιδαγωγική, απελευθερωτική και εν δυνάμει θεραπευτική διαδικασία. Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε αρκετές από τις θεωρητικές και πρακτικές του διαστάσεις, θα μάθουμε, θα παίξουμε, θα πειραματιστούμε, θα διερευνήσουμε τις εφαρμογές του σε διάφορες ομάδες & αντικείμενα, θα γευτούμε λίγη απ’ τη μαγεία του παιχνιδοχώρου και με δημιουργικά βήματα θα οδηγηθούμε στην παρουσίαση ενός ομαδικού δρώμενου τον Ιούνιο!

Ατομικές & ομαδικές συνεδρίες θεραπευτικού παιχνιδιού για παιδιά & εφήβους
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, τον εαυτό τους και τους άλλους, διευρύνουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, γνωρίζουν τα όριά τους, επικοινωνούν. Το παιδί που παίζει μας φανερώνει  τον εσωτερικό του κόσμο και όσα το απασχολούν, το τρομάζουν, το εντυπωσιάζουν, όσα ονειρεύεται ή αποστρέφεται. Οι συνεδρίες θεραπευτικού παιχνιδιού, αποτελούν μια δυναμική διαδικασία κατά την οποία το παιδί εκφράζει τις ανησυχίες και τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέσα από το παιχνίδι και, με τη βοήθεια του θεραπευτή, οδηγείται στην κατανόηση και επίλυση των δυσκολιών αυτών, στη βελτίωση της συναισθηματικής διαχείρισης και επικοινωνίας, στην επεξεργασία ενός τραύματος, στη διαχείριση του άγχους του, στην επανόρθωση και επούλωση. Το θεραπευτικό παιχνίδι είναι επίσης βοηθητικό για αρκετά παιδιά που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές και άλλες διαταραχές.

Ομάδα αυτογνωσίας & προσωπικής ανάπτυξης για ενήλικες
Η ομάδα απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν ή/και χρειάζονται να ανακαλύψουν λίγο περισσότερο και λίγο βαθύτερα τον εαυτό τους. Να ξαναδούν με άλλη ματιά τις σχέσεις τους. Είναι μια ομάδα που απευθύνεται σε εσένα και στόχο έχει να σε ακούει, να σε σέβεται, να σε περιέχει, να σε αντέχει, να σε αποδέχεται, να σε στηρίζει, καθώς θα εξερευνάς το προσωπικό σου μονοπάτι μέσα σε ένα ασφαλή χώρο.

Ατομικές συνεδρίες δραματοθεραπείας & συμβουλευτικής
Η δραματοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη και αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για μία σειρά ψυχικών δυσκολιών και διαταραχών. Στη δραματοθεραπεία συμμετέχει ενεργά και το σώμα του συμμετέχοντα, «φέροντας» μέσα στη συνεδρία επιπλέον πληροφορίες και διεξόδους για όσα τον απασχολούν από όσες είναι προσιτές μόνο μέσω του λόγου. Μέσα από τη δραματοθεραπευτική διεργασία, μπορεί κανείς να αντικρύσει τα  κομμάτια του εαυτού του και της προσωπικής του ιστορίας, να τα κατανοήσει, να τα αποδεχτεί και να απαρτιώσει με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο την ταυτότητά του. 


Πληροφορίες/δήλωση συμμετοχής
Τηλεφωνικά: 694 0045453 (καθημερινά 10:00-13:00 & 18:00 – 21:00)
E-mail: anoixtoparathiro@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου