Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΝ βγήκε απ’ τον παράδεισο…



Πολλοί από τους εφήβους και ενήλικες που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη φέρουν τραυματικές ιστορίες που ξεκινάνε από τη νηπιακή ή και βρεφική τους ηλικία. Τραυματικές ιστορίες κακοποίησης. Σωματικής, ψυχοσυναισθηματικής, σεξουαλικής. Ακόμα και όταν οι κακοποιητικές πράξεις έχουν πια σταματήσει, τα ίχνη τους στον ψυχισμό μένουν ανεξίτηλα. Ο πόνος, η δυσπιστία, ο φόβος, η μοναξιά, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απόσυρση, η επιθετικότητα ακολουθούν πολλά κακοποιημένα παιδιά ως την ενήλικη ζωή. Κάποιοι από αυτούς τους ενήλικες, όταν γίνουν γονείς, θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο – τον μόνο που ξέρουν: κακοποιητικά. Κάποιοι άλλοι θα αποφύγουν με κάθε τρόπο τη χρήση σωματικής βίας αλλά θα βρουν τεράστια δυσκολία στο να έρθουν κοντά με το παιδί τους, στο να εκφράσουν αγάπη και τρυφερότητα, στο να μαλακώσουν τα παγωμένα τους συναισθήματα. Κάποιοι θα καταφύγουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως η εξάρτηση από ουσίες, προκειμένου να καταπνίξουν τα δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα. Κάποιοι τέλος, θα καταφέρουν, μέσα από διάφορες διεργασίες όπως η ψυχοθεραπεία, να διαχειριστούν το τραύμα τους και να προχωρήσουν, να αναπτυχθούν.
Η ηλικία του παιδιού κατά την κακοποίηση, η μορφή, η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια της κακοποίησης καθώς και η σχέση του παιδιού με τον θύτη, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των μακροχρόνιων συνεπειών.
Τι είναι η παιδική κακοποίηση; Οποιαδήποτε πράξη και συμπεριφορά γονιού, φροντιστή ή τρίτου ατόμου, που οδηγεί στην πρόκληση σωματικών βλαβών, συναισθηματικού τραυματισμού ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός παιδιού. Κακοποίηση είναι και η παραμέληση, η έλλειψη δηλαδή των απαραίτητων ενεργειών ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες ενός παιδιού (τροφή και στέγη, προστασία και ασφάλεια, περίθαλψη, εκπαίδευση, συναισθηματική στήριξη).
Όλες οι μορφές κακοποίησης εναντιώνονται στα δικαιώματα των παιδιών και είναι εξίσου σοβαρές.
Αν η εικόνα ενός σωματικά κακοποιημένου παιδιού σας ταράζει, σας προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι, πιστέψτε με, τα ίδια ή και εντονότερα συναισθήματα διακινούνται κατά την ακρόαση ενός ενήλικα, που αφηγείται την τραυματική ιστορία της παιδικής του ηλικίας, προσπαθώντας να συνθέσει τα κομμάτια ενός θρυμματισμένου εαυτού, να αποδεχτεί και να αποδώσει νόημα στο γιατί μια παιδική ηλικία να είναι τόσο επώδυνη, για να μπορέσει να προχωρήσει…
Το παιδί που κακοποιείται συστηματικά μπορεί να αναπτύξει διάφορα χαρακτηριστικά – σημάδια: έντονες μεταπτώσεις στη διάθεσή του, διαρκή εγρήγορση σαν να περιμένει διαρκώς ότι κάτι κακό θα συμβεί, υπερβολική συμμόρφωση ή υπερβολική αντιδραστικότητα, απόσυρση, παραβατική συμπεριφορά, απροθυμία να γυρίσει σπίτι ή να βρεθεί με ένα συγκεκριμένο άτομο, εμφανείς σωματικές βλάβες, αυτοκτονικές τάσεις…
Η παιδική κακοποίηση είναι δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο που το αντιμετωπίζουμε συχνά με ανεπάρκεια, ατιμωρησία και αδιαφορία. Οι λόγοι πολλοί: αρκετές περιπτώσεις κακοποίησης είναι δύσκολο να αποδειχτούν, είτε γιατί κάποιες μορφές της αφήνουν μη ορατά ίχνη, είτε γιατί ο κακοποιητής φροντίζει με απειλές και επίδειξη ισχύος να διασφαλίσει τη σιωπή του φοβισμένου παιδιού. Άλλοτε πάλι, σκεπτικά του τύπου «πώς να ανακατευτώ στην ξένη οικογένεια;» ή «δικό μου παιδί είναι;» και τα συναφή, μας απενοχοποιούν επιφανειακά και μας βολεύουν στη σιωπή. Μια σιωπή επικίνδυνη με περιεχόμενη συνυπευθυνότητα.
Όταν απαλλαγούμε από τη στρεβλή αντίληψη περί κατοχής και ιδιοκτησίας – παιδιών, συντρόφων, άλλων ανθρώπων γενικώς – ίσως οδηγηθούμε αυθόρμητα και αυτονόητα στη μέριμνα και προστασία των παιδιών συνολικά και όχι επιλεκτικά, ανάλογα με την κτητική αντωνυμία που ακολουθεί κάθε παιδί…
Αν είσαι κάποιος που κακοποιεί ένα παιδί, σταμάτα, σκέψου και ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Αν είσαι κάποιος που έχεις υποψίες ή αποδείξεις για την κακοποίηση κάποιου παιδιού, μοιράσου τις πληροφορίες αυτές με τις αρμόδιες υπηρεσίες. (ενδεικτικά: Αστυνομία, Χαμόγελο του παιδιού - 1056, Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος για τα δικαιώματα του Παιδιού – 8001132000, http://www.0-18.gr/gia-paidia/ta-dikaiomata-soy)
Γιατί τελικά ούτε το ξύλο, ούτε καμία άλλη μορφή κακοποίησης βγήκαν από τον παράδεισο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου