Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Δράσεις ΙανουαρίουΠαρασκευή 12/1/18, 10:00 - 12:30 ή Τρίτη 16/1/18, 18:00 - 20:30. Ο μεγάλος Θυμός. Σεμινάριο για γονείς & παιδαγωγούς. Ένα από τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τις ομάδες συζήτησης γονέων και εκπαιδευτικών είναι εκείνο του θυμού. Του θυμού των παιδιών αρχικά, αλλά και του θυμού του δικού μας που συχνά προϋπάρχει, συνυπάρχει ή έπεται… Συνήθως ο παιδικός – και όχι μόνο - θυμός κρύβει μια κατάσταση ψυχικού πόνου και σύγκρουσης. Στις ρίζες του θα βρούμε σπόρους όπως το άγχος, ο φόβος εγκατάλειψης, η αίσθηση αδυναμίας, ενοχής, εκμηδενισμού, η μη κατανόηση και προσοχή από τους άλλους και πολλά άλλα… Όταν ένας ενήλικας βρίσκεται μπροστά σε εκδηλώσεις του παιδικού θυμού, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά δυναμικές, πολλές φορές νιώθει εγκλωβισμένος και αποπροσανατολισμένος, θυμωμένος, αγχωμένος και αμήχανος ο ίδιος.
Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τα πολλά πρόσωπα των θυμών μας, ενήλικων και παιδικών, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ρίζες του θυμού και να δημιουργήσουμε τους δικούς μας τρόπους διαχείρισης, ενός συναισθήματος πολύ δυνατού, πολύ προσωπικού και δυνάμει, αποκαλυπτικού και χρήσιμου, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τα παιδιά όσο και τον εαυτό μας… Ίσως έτσι η καταστροφική ενέργεια αρχίσει να μετουσιώνεται σε δημιουργική δυναμική…Κόστος: 10 ευρώ (+ΦΠΑ), Δίνονται σημειώσεις και βεβαίωση συμμετοχής

Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 12:00 - 13:15. Παραμύθια για το φόβο - Αφηγήσεις και παιχνίδια στο βιβλιοπωλείο Οσελότος. Ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα που απειλούν την προσωπική ασφάλεια του παιδιού – και όχι μόνο! Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Όσο τον αρνούμαστε, εκείνος μεγαλώνει, όταν δεν τον κατονομάζουμε εκείνος θυμώνει, όσο πιο μόνοι είμαστε τόσο αυξάνεται η επίδρασή του….
Ο καλύτερος δρόμος για να μιλήσουμε για το φόβο και να συμφιλιωθούμε μαζί του, είναι τα παραμύθια και φυσικά το παιχνίδι! Δράκοι, Ιππότες και πλάσματα ανυπεράσπιστα θα συναντηθούν επί σκηνής, για να μας βοηθήσουν να βγάλουμε άκρη.
Είσοδος: 1 βιβλίο από το Βιβλιοπωλείο Οσελότος. Δήλωση συμμετοχής: Βίκυ Βάββα, 694 0045453Παρασκευή 19/1/2018, 18:45 - 20:00. Παίζουμε Μαζί...με τον Έλμερ! Το εργαστήρι μας για μικρούς φίκους 2-4 ετών μαζί με το συνοδό τους, συναντά αυτόν τον μήνα τον αγαπημένο παρδαλό ελέφαντα..με πολλά παιχνίδια και χρώματα! Κόστος (γονιός + παιδί): 10 ευρώ (+ΦΠΑ)
Κυριακή 21/1/18, 12:00 - 13:30. Συστήνοντας την Παιγνιοθεραπεία. Ανοιχτή παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου, της πρακτικής και των αποτελεσμάτων της Παιγνιοθεραπείας, μέσα από μελέτες περίπτωσης (case studies). Απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και επαγγελματίες υγείας που έχονται σε επαφή με παιδιά και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για μία παρέμβαση υψηλής αποτελεσματικότητας με βάση το παιχνίδι. Είσοδος Ελεύθερη. Η παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.


Δευτέρα 29/1/18, 18:00 - 20:30. Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Περισσότερο και από το δείκτη νοημοσύνης (IQ), η συναισθηματική επίγνωση και η ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του καθορίζουν την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή και τις σχέσεις.
Το μονοπάτι που οδηγεί τα παιδιά στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης τους είναι μια επαρκής συναισθηματική αγωγή που θα τους προσφέρουν γονείς και παιδαγωγοί κατά την ανάπτυξή τους. Στο σεμινάριο αυτό, θα ασχοληθούμε με το χαρακτηριστικό που βρίσκεται στον πυρήνα της συναισθηματικής νοημοσύνης, την ενσυναίσθηση, με τα πέντε βασικά στάδια της συναισθηματικής αγωγής και με ορισμένες στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε ανάλογα με το ρόλο μας, προκειμένου να επιτύχουμε μια αποτελεσματική συναισθηματική επικοινωνία με τα παιδιά. Τέλος, μέσα από ασκήσεις θα αξιολογήσουμε το βαθμό της δικής μας συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης και θα γνωρίσουμε παιχνίδια και δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συναισθηματική εκπαίδευση των παιδιών και στην εξοικείωσή τους με τα βασικά συναισθήματα, το φόβο, το θυμό, τη χαρά, τη λύπη! Κόστος: 10 ευρώ (+ΦΠΑ), Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής & σημειώσεις